Witam. Mam taki problem, nie działa tylna wycieraczka przy Octavii kombi. Sprawdzałem bezpieczniki są całe, pompka od spryskiwaczy z przodu i z tyłu działa, oraz przednie wycieraczki tez działają. Proszę o pomoc
najszybciej to mechanizm sie zapiekł czeka ciebie rozmontowanie, wyczyszczenie i powinoo smigac mialem to u siebie i gdyby nie moja niewprawna reka to wszystko by bylo ok ale uszkodzilem elektronike i trzeba bylo kupic nowy mechanizm (silniczek)
nieuchwytny21, jesli sie mocno trzyma to powinien pomóc jakis sciagacz ale to tylko jak sie Tobie spieszy a jak nie to wd-40 i inne tego typu wynalazki i powinno zejsc
delikatnie opukaj mlotkiem okolice osi wycieraczki (puknij w przegub, tak jakbys chcial go 'dobic'). po demontazu sprawdz czy prad dochodzi wogole do silnika tejze wycieraczki
kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
o właśnie, ja mam to samo i już byłem gotowy kupić nowy silniczek, ale z tego co piszecie to można to naprawić... u mnie jest tak, ze jak nacisnę tą dźwigienkę od wycieraczki to słychać z silniczka takie...no nie wiem jak to inaczej nazwać..."pierdzenie" sorry za słowo myślicie że jest zapieczony i można go przeczyścić i dalej będzie śmigać?
holek88, na 90% kupuj drugi silnik. 'zjadlo Ci' przekladnie slimakowa. przerabialem to w "golfinie" szwagierki ....
nieuchwytny21, musialbys sie postarac zeby stluc szybe jak nie masz sciagacza to
puknij delikatnie (naprawde wystarczy delikatnie) tam gdzie ramie wycieraczki sie zgina (1 cm od osi) i opukuj w dodatkowo w tym miejscu tak jabys chcial obrocic ramie wycieraczki wzgledem jej osi. jak podniesiesz ramie to puknij tak jakbys chcial podniesc je jeszcze bardziej .... ewentualnie podjedz do mnie, mam i mlotki i sciagacze :szeroki_usmiech
rss, Działa!!! udało się! jednak wd40 i młotek pomógł! ta cała przekładnia się zapiekła, ale na wd40 i kombinerki nie ma mocnych, do tego ta śruba od silniczka, jakby się obsunęła z tej zębatki, i przeskakiwała na ząbkach, stąd głośne tarcie, ale juz wszystko ładnie śmiga, sprysk przedmuchałem i płyn leci aż miło popatrzeć Powodzenia wszystkim w naprawach! warto, jakieś 150zł za używany silniczek zostalo w kieszeni
spox, polecam sie na przyszlosc ....
i ciesze sie ze jednak nie 'zjadlo' przekladni :szeroki_usmiech
Ja mam ten sam problem. Słychać, że pompka chodzi ale ani płyn nie leci ani nie działa wycieraczka. Kupiłem swoją Czeszkę na wiosnę więc nie bardzo mi to przeszkadzało, ale teraz w te szarugi zaczyna wkurzać.
słychać że chodzi pompka czy silniczek? chyba to są dwie niezależne rzeczy w jednej części jakby. Generalnie, jeżeli słychać że silniczek chodzi, to jeszcze nic straconego, zobacz, może było tak jak u mnie i przeskakują zębatki, bo się zapiekły. generalnie rozbiórka tego jest mega szybka, więc nie będziesz miał problemu żeby tam zajrzeć. ale jak już silniczka nie słychać, to już chyba wymiana...
Słychać tak jakby pompka pompowała ale ani nie leci płyn...Pzdr
Nie leci skąd?? Stamtąd skąd powinien lecieć (czyli z końca magistrali), czy z najbliższego połączenia za pompką?? Wypnij wężyk i się dowiesz czy pompka tłoczy.
Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.
Komentarz